do Worda  
 


DIETA PRZY WRZODZIEJĄCYM ZAPALENIU JELITA GRUBEGO

W okresie poprawy choroby dolegliwości mogą ustąpić całkowicie, jednak wtedy konieczne jest leczenie dietetyczne, które w bardzo dużym stopniu
zapobiega nawrotom choroby. W okresie ostrym choroby, kiedy nasilenie biegunek jest duże stosuje się dietę płynną, w miarę zmniejszania na dietę półpłynną. Podstawą tych diet są soki owocowe, gorzka herbata, przetarte kompoty, rozcieńczona woda mineralna i wreszcie kleik przygotowany z kaszy pszennej, ryżu lub przetartych płatków owsianych albo dobrze rozmoczonych sucharów. Nie podaje się mleka, ponieważ dość duży odsetek chorych wykazuje nietolerancję tego produktu. Ja osobiście całkowicie unikam mleka.
W stanach przewlekłych stosuje się dietę bogatą w białko, wysokoenergetyczą z ograniczeniem tłuszczów i błonnika, który drażni błonę śluzową jelita, pobudza perystaltykę i powoduje nadmierną fermentację. Dzienną rację pokarmową dzieli się na 5-6 małych posiłków, na które powinny się składać odpowiednie potrawy gotowane, pieczone lub duszone w folii. Obowiązuje generalna zasada, aby dieta była dobrze przyswajalna, pozbawiona składników resztkowych, zbliżona jednak do normalnej.

Produkty dozwolone i zabronione
 

 

Rodzaj produktu

 

Nazwa produktu

 

 

dozwolone

zabronione

Pieczywo

czerstwe, jasne, pszenne

razowe, świeże, żytnie

Mąka

pytlowa, pszenna, ziemniaczana, owsiana, kukurydziana

razowa, żytnia w większych ilościach

Makarony

makaron „nitki”

grube makarony

Kasze

drobne oraz grube przecierane: manna, jęczmienna, ryż, krakowska, płatki owsiane

kasza jaglana i wszystkie grube nie przecierane

Mleko

w bardzo ograniczonych ilościach mleko świeże pełne lub w proszku do potraw

mleko w większych ilościach oraz zbyt kwaśne przetwory  z mleka

Sery

twarogowe chude lub półtłuste niekwaśne

sery twarogowe kwaśne, sery dojrzewające, topione, tłuste

Jaja

całe, żółtka, białka

———————————–

Mięso

chude: cielęcina, wołowina, konina; z drobiu kura, kurczę, indyk, perliczka, gołąb; królik

tłuste gatunki mięsa i podrobów, wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, podroby, dziczyzna

Ryby

chude: szczupak, sandacz, dorsz, flądra, karp, lin, leszcz

tłuste, wędzone i marynowane

Wędliny

chude: szynka, polędwica, ewentualnie parówki

tłuste wędliny i konserwy

Masło

świeże

topione, solone

Śmietana

śmietanka i niezbyt kwaśna śmietana

zbyt kwaśna śmietana

Ziemniaki

w postaci gotowanej rozdrobnionej

gotowane i podawane w całości, smażone

Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C

pomidory, owoce jagodowe, cytrusowe oraz dzikiej róży

kapusty, kalafiory

Warzywa bogate w karoteny

marchew, dynia, szpinak, koperek

fasola szparagowa, groszek zielony

Inne warzywa i owoce

buraki młode w ograniczonych ilościach, seler, pietruszka, jabłka, śliwki, wiśnie, morele, brzoskwinie, winogrona

cebula, kalarepa, rzodkiewka, bukiew, ogórki, gruszki, czereśnie, figi

Strączkowe suche

———————————–

wszystkie gatunki

Cukier i słodycze

cukier, niewielka ilość miodu, marmolady i dżemu bez pestek

przetwory owocowe na cukrze i mód w większych ilościach

Przyprawy

łagodne: koperek, zielona pietruszka, majeranek, cynamon, wanilia, tarta skórka pomarańczowa i cytrynowa, kwasek cytrynowy i sok z cytryny, sól

ostre: pieprz, papryka, ocet, musztarda, liść bobkowy, ziele angielskie

Używki

herbata, kakao

kawa prawdziwa, alkohol


x


 

 
     
 

Potrawy dozwolone i zabronione

 
 

 

Rodzaj potrawy

 

Nazwy potrawy

 

 

dozwolone

niedozwolone

Napoje

herbata, herbata z miodem, kawa zbożowa z mlekiem, kakao na mleku rozcieńczonym, soki owocowe i warzywa

kawa prawdziwa, mleko, napoje alkoholowe

Pieczywo

chleb pszenny, bułki, sucharki, pieczywo półcukiernicze, biszkopty, chleb lecytynowy

pieczywo razowe, graham oraz chleb żytni

Dodatki do pieczywa

masło, drzem, miód w ograniczonych ilościach, twaróg, jaja na miękko, jajecznica na parze, mięsa gotowane, szynka, polędwica

sery dojrzewające, jaja smażone, tłuste wędliny, konserwy

Zupy

warzywne, krupniki, owocowe, podprawiane zawiesiną

zupy z nasion strączkowych, kapusty, zasmażane, zawiesiste

Dodatki do zup

ziemniaki puree, kasze, grzanki, bułki, makaron „nitki”, lane ciasto, kluski francuskie, biszkopty

nasiona roślin strączkowych, grube makarony, grube kasze nie przecierane, groszek ptysiowy

Potrawy mięsne

mięsa gotowane, potrawki, pulpety hache, potrawy duszone bez tłuszczu, pieczeń w folii

smażone, pieczone, duszone z tłuszczem

Potrawy półmięsne

budynie z kasz, drobnego makaronu z mięsem lub warzywami, risotto

zapiekanki, potrawy smażone, gołąbki, pierogi, krokiety, knedle, naleśniki

Potrawy z drobiu

drób gotowany

potrawy smażone, pieczone

Potrawy z ryb

ryby gotowane

smażone, marynowane, konserwy

Potrawy z jaj

jaj na miękko, suflety, omlety na parze

smażone; kotlety z jaj, jajecznica, jaja faszerowane

Potrawy z warzyw

surowe soki, warzywa gotowane, rozdrobnione, podprawiane zawiesiną lub oprószone mąką, budynie z warzyw

surówki, warzywa gotowane nie rozdrobnione, zasmażane

Potrawy mączne

makaron ”nitki”, lane ciasto, ciasto biszkoptowe, pierogi leniwe

grube makarony, ciasto pierogowe, kluski kładzione, francuskie, potrawy smażone

Sosy

łagodne: owocowe, warzywne, podprawiane zawiesinami

pikantne, tłuste, zawiesiste, zasmażane

Desery

kompoty przecierane, galaretki, kisiele owocowe, musy, przeciery z owoców pieczonych, gotowanych, suflety, soki owocowe, biszkopty, herbatniki

torty, tłuste kremy, desery z dodatkiem alkoholu, kawa prawdziwa

 

 
     
Copyright © 2009 Alfred Borysewicz