|
|
|
|
|
do Worda |
|
|
DIETA PRZY WRZODZIEJĄCYM ZAPALENIU JELITA
GRUBEGO
W okresie poprawy choroby
dolegliwości mogą ustąpić całkowicie, jednak wtedy konieczne jest
leczenie dietetyczne, które w bardzo dużym stopniu
zapobiega nawrotom choroby. W okresie ostrym choroby, kiedy
nasilenie biegunek jest duże stosuje się dietę płynną, w miarę
zmniejszania na dietę półpłynną. Podstawą tych diet są soki owocowe,
gorzka herbata, przetarte kompoty, rozcieńczona woda mineralna i
wreszcie kleik przygotowany z kaszy pszennej, ryżu lub przetartych
płatków owsianych albo dobrze rozmoczonych sucharów. Nie podaje się
mleka, ponieważ dość duży odsetek chorych wykazuje nietolerancję
tego produktu. Ja osobiście całkowicie unikam mleka.
W stanach przewlekłych stosuje się dietę bogatą w białko,
wysokoenergetyczą z ograniczeniem tłuszczów i błonnika, który drażni
błonę śluzową jelita, pobudza perystaltykę i powoduje nadmierną
fermentację. Dzienną rację pokarmową dzieli się na 5-6 małych
posiłków, na które powinny się składać odpowiednie potrawy gotowane,
pieczone lub duszone w folii. Obowiązuje generalna zasada, aby dieta
była dobrze przyswajalna, pozbawiona składników resztkowych,
zbliżona jednak do normalnej.
Produkty dozwolone i zabronione
Rodzaj produktu |
Nazwa produktu
|
|
dozwolone |
zabronione |
Pieczywo |
czerstwe, jasne, pszenne |
razowe,
świeże, żytnie |
Mąka |
pytlowa,
pszenna, ziemniaczana, owsiana, kukurydziana |
razowa,
żytnia w większych ilościach |
Makarony |
makaron
„nitki” |
grube
makarony |
Kasze |
drobne
oraz grube przecierane: manna, jęczmienna, ryż, krakowska,
płatki owsiane |
kasza
jaglana i wszystkie grube nie przecierane |
Mleko |
w bardzo
ograniczonych ilościach mleko świeże pełne lub w proszku do
potraw |
mleko w
większych ilościach oraz zbyt kwaśne przetwory z mleka |
Sery |
twarogowe chude lub półtłuste niekwaśne |
sery
twarogowe kwaśne, sery dojrzewające, topione, tłuste |
Jaja |
całe,
żółtka, białka |
———————————– |
Mięso |
chude:
cielęcina, wołowina, konina; z drobiu kura, kurczę, indyk,
perliczka, gołąb; królik |
tłuste
gatunki mięsa i podrobów, wieprzowina, baranina, gęś,
kaczka, podroby, dziczyzna |
Ryby |
chude:
szczupak, sandacz, dorsz, flądra, karp, lin, leszcz |
tłuste,
wędzone i marynowane |
Wędliny |
chude:
szynka, polędwica, ewentualnie parówki |
tłuste
wędliny i konserwy |
Masło |
świeże |
topione,
solone |
Śmietana |
śmietanka i niezbyt kwaśna śmietana |
zbyt
kwaśna śmietana |
Ziemniaki |
w
postaci gotowanej rozdrobnionej |
gotowane
i podawane w całości, smażone |
Warzywa
i owoce obfitujące w witaminę C |
pomidory, owoce jagodowe, cytrusowe oraz dzikiej róży |
kapusty,
kalafiory |
Warzywa
bogate w karoteny |
marchew,
dynia, szpinak, koperek |
fasola
szparagowa, groszek zielony |
Inne
warzywa i owoce |
buraki
młode w ograniczonych ilościach, seler, pietruszka, jabłka,
śliwki, wiśnie, morele, brzoskwinie, winogrona |
cebula,
kalarepa, rzodkiewka, bukiew, ogórki, gruszki, czereśnie,
figi |
Strączkowe suche |
———————————– |
wszystkie gatunki |
Cukier i
słodycze |
cukier,
niewielka ilość miodu, marmolady i dżemu bez pestek |
przetwory owocowe na cukrze i mód w większych ilościach |
Przyprawy |
łagodne:
koperek, zielona pietruszka, majeranek, cynamon, wanilia,
tarta skórka pomarańczowa i cytrynowa, kwasek cytrynowy i
sok z cytryny, sól |
ostre:
pieprz, papryka, ocet, musztarda, liść bobkowy, ziele
angielskie |
Używki |
herbata,
kakao |
kawa
prawdziwa, alkohol |
x
|
|
|
|
|
|
Potrawy dozwolone i zabronione |
|
|
Rodzaj potrawy
|
Nazwy potrawy
|
|
dozwolone |
niedozwolone |
Napoje |
herbata,
herbata z miodem, kawa zbożowa z mlekiem, kakao na mleku
rozcieńczonym, soki owocowe i warzywa |
kawa
prawdziwa, mleko, napoje alkoholowe |
Pieczywo |
chleb
pszenny, bułki, sucharki, pieczywo półcukiernicze,
biszkopty, chleb lecytynowy |
pieczywo
razowe, graham oraz chleb żytni |
Dodatki
do pieczywa |
masło,
drzem, miód w ograniczonych ilościach, twaróg, jaja na
miękko, jajecznica na parze, mięsa gotowane, szynka,
polędwica |
sery
dojrzewające, jaja smażone, tłuste wędliny, konserwy |
Zupy |
warzywne, krupniki, owocowe, podprawiane zawiesiną |
zupy z
nasion strączkowych, kapusty, zasmażane, zawiesiste |
Dodatki
do zup |
ziemniaki puree, kasze, grzanki, bułki, makaron „nitki”,
lane ciasto, kluski francuskie, biszkopty |
nasiona
roślin strączkowych, grube makarony, grube kasze nie
przecierane, groszek ptysiowy |
Potrawy
mięsne |
mięsa
gotowane, potrawki, pulpety hache, potrawy duszone bez
tłuszczu, pieczeń w folii |
smażone,
pieczone, duszone z tłuszczem |
Potrawy
półmięsne |
budynie
z kasz, drobnego makaronu z mięsem lub warzywami, risotto |
zapiekanki, potrawy smażone, gołąbki, pierogi, krokiety,
knedle, naleśniki |
Potrawy
z drobiu |
drób
gotowany |
potrawy
smażone, pieczone |
Potrawy
z ryb |
ryby
gotowane |
smażone,
marynowane, konserwy |
Potrawy
z jaj |
jaj na
miękko, suflety, omlety na parze |
smażone;
kotlety z jaj, jajecznica, jaja faszerowane |
Potrawy
z warzyw |
surowe
soki, warzywa gotowane, rozdrobnione, podprawiane zawiesiną
lub oprószone mąką, budynie z warzyw |
surówki,
warzywa gotowane nie rozdrobnione, zasmażane |
Potrawy
mączne |
makaron
”nitki”, lane ciasto, ciasto biszkoptowe, pierogi leniwe |
grube
makarony, ciasto pierogowe, kluski kładzione, francuskie,
potrawy smażone |
Sosy |
łagodne:
owocowe, warzywne, podprawiane zawiesinami |
pikantne, tłuste, zawiesiste, zasmażane |
Desery |
kompoty
przecierane, galaretki, kisiele owocowe, musy, przeciery z
owoców pieczonych, gotowanych, suflety, soki owocowe,
biszkopty, herbatniki |
torty,
tłuste kremy, desery z dodatkiem alkoholu, kawa prawdziwa |
|
|
|
|
|
|